Denise van den IJssel groeide op in een ondernemersgezin. Van jongs af aan leerde zij om ‘de handjes uit de mouwen te steken’ in de winkel van haar ouders. Denise kijkt met een positieve blik naar deze periode: “Dit heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben.” Op haar beurt geeft ze deze waarden en normen van ‘ieder draagt een steentje bij’ door aan haar kinderen. En stimuleert zij iedereen om financieel onafhankelijk en zelfredzaam te zijn. Lees waarom Denise doet wat zij doet.
“In de summiere tijd die ik naast school en werken over had, las ik alles wat letters had, boekenseries zoals ‘De Vijf’, ‘De grote 7’en de ‘Dolle Tweeling’ verslond ik. Waarom ik dat leuk vond? Omdat je tijdens het lezen gewoon even in een heel andere wereld stapt en avonturen met de hoofdpersonen beleeft”, vertelt Denise van den IJssel enthousiast. Want die leuke avonturen beleefde Denise niet op de basisschool. “Al vroeg op school was het duidelijk; ik was een ‘Van den IJssel’ en die kunnen niet leren. Niet echt een stimulerende omgeving om in terecht te komen. Ik deed wat werd verwacht, was geen hoogvlieger, en speelde met vriendjes en vriendinnetje. Vanaf mijn 12e werd de tijd na school en in het weekend opgevuld met het werken in de winkel van mijn ouders.”
Welke schoolkeuzes maakte jij?
Denise kreeg het advies om naar de Huishoudschool te gaan. “Dat wilde ik niet en op de een of andere manier is het toen gelukt om naar de MAVO door te stromen. Daar had ik het naar mijn zin en doorliep de schooljaren fluitend.”
Aansluitend volgde ze de Middenstandsopleiding. “Veel klasgenoten stroomden door naar de MEAO, ik niet, ik wilde etaleuse worden. Bij het maken van deze keuze hebben mijn ouders mij geholpen. De schooldecaan regelde dat ik in plaats van gym extra tekenlessen kreeg om het toelatingsexamen te halen. Helaas zonder resultaat, want ik werd niet toegelaten. Het alternatief was de middenstandsopleiding met als keuzevak etaleren. Een lekker praktische opleiding waarin ik veel herkende van wat er thuis gebeurde. Niet alleen ik, want in de klas zaten veel kinderen uit ondernemersgezinnen. Die raakvlakken met klasgenoten maakten de tijd op school erg leuk.”
Naast lezen had Denise geen andere hobby’s. Alle vrije tijd werd opgeslokt door werken. Als puber werkte ze iedere dinsdag- en donderdagmiddag na school, de vrijdagavond en de hele zaterdag.
Fascinatie voor geld
“Uit deze tijd heb ik overgehouden dat tijd en geld onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Naar mijn mening vergoedt geld niet alle tijd. Mijn oudste broer deelde deze mening niet. Hij vond dat je qua geld nooit genoeg kunt hebben en wilde dan ook ieder uurtje werken.
Met het geld dat ik met werken verdiende en de basisbeurs had ik een goed inkomen. Toen ik na school, op mijn 18e, een fulltime baan nam, ging ik er netto op achteruit. Dit was een bewuste investering omdat ik bij deze werkgever, de Rabobank, een opleiding kon volgen. Ik ging bij die bank werken omdat geld mijn fascinatie had. En dan vooral wat geld voor je kan betekenen in vrijheid, van leven, tijd en keuzes maken.”
“Ik wilde weer terug naar mijn oude passie: wat kan geld voor je betekenen?”
De eerste twee jaar combineerde Denise haar werk met een opleidingstraject. Daarna besloot ze alsnog de heao te gaan doen. “Pittig, naast mijn full time job, maar het was het waard. Uiteindelijk heb ik 27 jaar bij de Rabobank gewerkt. Totdat ik merkte dat de baan mij niet meer paste. Als medewerker stond je eerst naast de mensen, adviseerde je hen vanuit een vertrouwensrelatie. Door de jaren heen werden processen gedigitaliseerd en het persoonlijk contact geminimaliseerd. De begrippen ‘samen’ en ‘werken aan een lange termijn relatie’ verdwenen naar de achtergrond. Daar kon ik niet achter staan. Ik wilde weer terug naar mijn oude passie: wat kan geld voor je betekenen?. En dan met name om met persoonlijke begeleiding anderen inzicht te geven in welke keuzes er zijn. Ik stopte bij de Rabobank en stapte na goed nadenken het ondernemerschap met al zijn onzekerheden in. Mét commitment van mijn man en dochters.”
De verschillende kanten van het ondernemerschap
Het ondernemerschap bevalt Denise erg goed. “Vooral de vrijheid om je eigen dag in te delen en welke opdrachten je wel zelf doet of doorsluist. Dat is goud waard. Ik vind het ontzettend mooi dat ik mensen mag begeleiden bij het maken van financiële keuzes. Om hen overzicht, inzicht en rust te kunnen geven. En vooral financiële onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Zou ik iedereen het ondernemerschap aanbevelen? Nee, Je kunt een hele goede vakspecialist zijn, maar geen ondernemer zijn. Dus klakkeloos adviseren doe ik niet.”
Denise weet uit eigen ervaring dat het eigen baas zijn z’n ups en downs, kent. Ze kent ook de keerzijde van het altijd aan het werk zijn. Toch kijkt ze daar met een positieve blik naar. “Wij hielpen als vanzelf onze ouders en nu gebeurt dat bij mij thuis ook. Ik heb mijn dochters al vroeg betrokken om iets in huis te doen. Toen ze jong waren vonden ze het geweldig om te helpen, samen het speelgoed op te ruimen. Nu ze ouder zijn dragen ze ook hun steentje bij om er een fijn thuis van te maken.“
“Welke weg je ook kiest, het gaat erom dat je een keuze maakt!”
Welk advies geef jij jongeren?
Aan jongeren die voor het maken van een keuze van studie of baan staan, adviseert Denise: “Blijf dicht bij jezelf, volg je hart, probeer het, het is geen keuze voor het leven. Je kunt altijd, al is het na een aantal jaar, voor iets anders kiezen.
Ik spreek veel mensen die blijven hangen in ooit gemaakte keuzes en een nieuwe stap niet durven nemen. Die geef ik een zetje in de rug: probeer, je kunt een andere stap zetten. Welke weg je ook kiest, het gaat erom dat je een keuze maakt!”