Hij is geboren en getogen in Suriname. Door daar te zijn opgegroeid heeft Steffen Dosoe (44) geleerd om van weinig, veel te maken. Die drive zie je terug in alles wat hij doet. Nu, als artiest en ras-ondernemer. Met zijn levenslessen en creatieve skills inspireert hij jongeren.

 Hoe was jouw jeugd?
“Ik kom uit een groot gezin,’ begint Steffen (artiestennaam: Steffen Morrison). ‘Alle acht grootgebracht door een alleenstaande moeder. Ik ben onwijs dankbaar dat ik ben opgegroeid in een land als Suriname. Met weinig om handen, word je vindingrijk en creatief.” Zo vertelt hij het verhaal over hoe hij vroeger samen met zijn vrienden muziek maakte: “Er was geen geld voor instrumenten, maar we waren creatief genoeg om elastiek over een oud koekblik te spannen en het om te toveren tot een snare. Dan zetten we er een grote ton naast en een platgeslagen pannendeksel en hadden we ons eigen drumstel.”

“Daarnaast bruist het van het ondernemerschap; we stonden oog in oog met marktlieden en de vrouwen die met hun vers geplukte groenten de markt opgingen. Dat inspireert. Zo bedacht ik om zakgeld te verdienen door vliegers te maken en te verkopen bij een school.”

“Op school leerde je in de pas lopen”

Hoe was jouw basisschooltijd?
Ik weet er niet veel meer van, maar in ieder geval wél dat het heel streng was. De lerares kon nog wel eens een klap uitdelen met een stok. Ook was het heel gedisciplineerd; elke ochtend zongen we het Surinaamse volkslied met de hele school op een plein, natuurlijk allemaal in uniform. Je leerde daar in de pas te lopen.”

 En de middelbareschooltijd?
“Toen ik dertien was,’ vervolgt Steffen, “emigreerde ik naar Nederland. Mijn moeder was vijf jaar eerder vertrokken om een basis voor ons te leggen.” Het grote gezin belandde in de Bijlmer. “Onwennig was het niet. Er waren namelijk veel mensen met dezelfde achtergrond; mensen die op mij lijken. Zo was dat ook op school; alle culturen waren aanwezig, dus een aanpassingsperiode heb ik niet nodig gehad. Daarnaast was het een groot voordeel dat we allemaal al Nederlands spraken.”

Hoe verliep jouw leven na de middelbare school?
“Er gebeurde van alles; ik begon een opleiding Bouwkunde. Nadat ik die had afgerond ben ik bij de Korpsmariniers beland. Door een blessure ben ik daar eerder mee gestopt en ben ik naar mijn vader in Sint-Maarten gegaan. Daar ben ik bij zijn bedrijf in het onderwijs gaan werken.”

“Wat Donny Hathaway met zijn stem kon, wilde ik ook”

Hoe zag jouw carrière na studie eruit?
Rond diezelfde tijd begon zijn carrière in de muziek; “Twee jaar lang ging ik op en neer tussen Amsterdam en Los Angeles. De liefde voor muziek had ik helemaal ontdekt.” Maar één belangrijk moment zorgde ervoor dat Steffen zijn ziel en zaligheid wilde stoppen in zijn voorliefde voor muziek: het moment dat hij zijn eerste cd kocht. “In de winkel hoorde ik de prachtige klanken van Donny Hathaway. Ik was meteen betoverd. Ik liep naar de kassa en vroeg wie het was en kocht zijn cd. Ik denk dat ik die wel drie jaar lang elke dag heb geluisterd.” Wat Donny kon met zijn stem, wilde Steffen ook. “Ik begon heel intensief met zanglessen en trad veel op als onderdeel van die opleiding.” (redactie: In 2013 deed hij mee aan de Voice of Holland, wat hem veel bekendheid bracht.)

Zijn loopbaan heeft hem op veel plekken gebracht; “Ik heb op North Sea Jazz Festival en de Zwarte Cross gestaan, opgetreden in Spanje, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Noorwegen, breng volgend jaar alweer mijn vierde album uit en er is zelfs een documentaire gemaakt (NTR: het Uur van de Wolf), genaamd ‘The Soul of Steffen Morrison.”

“Als je ontdekt waar je écht van houdt, ga er achteraan!”

Wat is jouw boodschap aan jongeren die nog een studie- of werkkeuze gaan maken?
“Je moet iets willen doen wat je, óók wanneer het moeilijk gaat, inspireert om uit bed te komen. Iets wat voor jou zo veel drang en urgentie heeft waarvoor je alles wil laten. De ontdekking naar dat moment toe is proberen, proberen, proberen. Alleen door het te proberen kom je erachter waar je écht van houdt en waar je voor wil gaan. En áls je dat ontdekt; ga er als de malle achteraan. Onthoud wel dat het niet altijd makkelijk zal gaan. Als dat het geval was, zou iedereen het doen. Als het lastig wordt, ga dan altijd terug naar de liefde die je voelt.

“Verzamel mensen om je heen die eerlijk zijn en het beste met je voor hebben.”

Tot slot; verzamel mensen om je heen die goudeerlijk zijn maar ook het beste met je voor hebben. Mensen die je op een positieve manier verder kunnen helpen. Dát zijn de mensen die je ’s nachts kan opbellen wanneer het niet lekker gaat.”

“Wij zorgen voor sterretjes in de oogjes van schoolgaande kinderen”

Weet je dat Steffen met zijn muzikale kwaliteiten ook deelt met jongeren? Hij is oprichter van Tussen Zang en Dans en stimuleert samen met een team de persoonlijke ontwikkeling van kinderen met creatieve activiteiten. Zij geven zang-, dans-, Djembe-, fashion fix- en musicallessen aan kinderen in het primair- en voortgezet onderwijs. Klik hier voor meer informatie en inspiratie.