Maxime Coesèl (32) is de eerste Glamour Manager ter wereld. Waarom heeft zij hiervoor gekozen? Hoe verliep haar weg naar deze unieke positie? En welke boodschap heeft ze voor jongeren die nog twijfelen over hun studie- of beroepskeuze? Lees het in het interview met deze enthousiaste en stralende onderneemster.

Het entertainmentvirus is er bij de Loosdrechtse Maxime Coesèl met de paplepel ingegoten. Haar vader zat namelijk in de muziekbranche en haar moeder had een modellen-/hostessbureau. “Ik ging altijd mee naar studio’s en kwam dus al jong in aanraking met de entertainmentwereld. Mijn ouders hebben mij altijd veel gestimuleerd op het gebied van durven opvallen, anders te zijn en eigen kansen creëren.”

Musicalambities
Haar basisschooltijd was een leuke periode waar ze haar creatieve ei kwijt kon. Ze deed mee aan playbackshows en danste iedere vrijdagmiddag voor de hele school. Na de basisschool ging ze naar het gymnasium in Hilversum en zodra ze haar profiel moest kiezen, wist ze één ding zeker: zo creatief mogelijk. “Ik wilde heel graag naar de Musicalschool. Ik ging twee keer per week naar Amsterdam voor ballet, stijldansen en zangles en wilde daarnaast alle kansen op school grijpen om meer te leren over de musicalwereld. Zo heb ik voor mijn profielwerkstuk een musicalmagazine gemaakt waarvoor ik musicalsterren heb geïnterviewd, ook heb ik een snuffelstage gedaan bij ‘Op zoek naar Evita’.”

“Door hard mijn best te doen, lukte het mij om stage te lopen bij Joop van den Ende.”


Van auditie naar auditie
In de vijfde klas deed ze de musicalvooropleiding in Tilburg. Maar toen ze eenmaal haar gymnasiumdiploma had gehaald, werd ze nergens aangenomen. “Ik wilde absoluut niet niks doen en begon met de studie Entertainment en communicatie. Tijdens die studie liep ik stage bij Joop van den Ende. Toen ik mijn wens hiervoor uitte, geloofde niemand dat mij het zou lukken hier binnen te komen. Maar door hard mijn beste te doen, lukt het en mocht ik zelfs een half jaar langer blijven.

In het tweede jaar deed ik weer audities voor de musicalopleiding. Ik haalde de finale, maar kwam op een wachtlijst en werd vervolgens gebeld dat ze voor het eerst in tien jaar niemand van wachtlijst konden aannemen. Dat was balen.” Ondertussen bleef ze musical- en danslessen volgen en audities doen voor o.a. de films van Carry Slee. “Mijn vader is altijd een grote steun geweest, hij zei: ‘Zelfs de grootste artiesten horen 100 keer ‘nee’ voordat het bij de 101st keer het antwoord een ‘ja’ wordt’.”

Eerste baan bij RTL
Naar haar studie was een baan vinden nog niet zo makkelijk. Ze begon als Junior Projectmanager bij Streetmodels en was verantwoordelijk voor al het personeel op beurzen en brand activations, maar merkte dat ze de entertainmentwereld miste. Via haar netwerk zocht ze opnieuw naar een baan. Dat werd projectcoördinator bij RTL-life entertainment. “Het leek eerst mijn droombaan. Ik heb hier een jaar gewerkt, maar ik merkte al snel dat een groot bedrijf met hiërarchie niks voor mij is. Samen met je collega’s sta je onder (te) hoge druk, je moet rekening houden met de in het bedrijf geldende ‘politiek’. Een vrijere bedrijfscultuur past beter bij mij. Ik heb er veel over mezelf geleerd, vooral hoe ik mijn grenzen kon aangeven. “


‘Ik moet jou bellen voor meer glamour op mijn event, jij bent de glamourmanager!’


Terug naar Street Models
Toen haar contract niet werd verlengd, voelde dat als een opluchting. Ze ging in vaste dienst bij Event Department, waar ze in vier jaar tijd zo’n 200 rode-loper-feesten organiseerde. “Dit was heel erg leuk, want ik werkte met een klein team en voor de mooiste merken. Denk aan events zoals de Best Geklede Man voor Esquire en film premières, zoals met Channing Tatum. Ik heb daar echt ontdekt dat eventmanager zijn goed bij mij past.” Maar toen brak de coronaperiode aan lag alles stil.

Maxime volgde een cursus van Michael Pilarczyk, waarin hij een vraag stelde over ‘wat zou je doen, wat totaal ondenkbaar is?’. Maxime kwam daardoor tot een serieuze beslissing. “Ik had nog geen idee hoe of wat, maar ik voelde heel intens aan dat dit het moment was om mijn vaste baan op te zeggen en te gaan ondernemen. Mijn dromen waar te maken! Ik heb toen eerst negen maanden gefreelancet als dagvoorzitter, presentatrice en eventmanager. Begin 2021 kreeg ik een telefoontje: ‘Ik moet jou bellen voor meer glamour op mijn event, jij bent de glamourmanager!’ En toen dacht ik ja? Ja! ” Een idee was geboren. “Mijn moeder was hiervoor overigens een grote inspiratiebron, zij heeft mij geleerd dat échte glamour een ‘state of mind’ is en van binnenuit komt. De belangrijkste levensles die ze mij heeft gegeven is dat je op zoveel gebeurtenissen geen invloed hebt, maar wel hoe je het leven staat en wat je van jezelf maakt. Als je er stralend uitziet, dan word je tenminste blij van jezelf als je in de spiegel kijkt en dat helpt je door moeilijke tijden en tegenslagen heen.”


“Het is mijn ambitie om het woord glamour te herdefiniëren.”


Goud in handen

Maxime besloot het idee verder uit te werken en het snel wereldkundig te maken. “Ik maakte het halverwege april bekend op Instagram. Mijn vader belde me vervolgens op: ‘Je hebt goud in handen, nu moet je het gaan ‘ownen’. Binnen twee weken heb ik een merk neergezet.” Waarom ze vindt dat glamourmanagers nodig zijn? “Veel mensen zijn gestrest, hebben last van welvaartsziektes of kampen met mentale problemen. Juist in zo’n maatschappij is het belangrijk om je blij te voelen, trots zijn en innerlijke veerkracht te ervaren. Ook vind ik dat we met één ding direct moeten stoppen: die calvinistische mentaliteit, van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Ik vind juist dat we succes vaker mogen vieren.” Het woord glamour staat volgens haar voor charme, aantrekkelijkheid en authentiek zijn. “Nederlanders maken er iets negatiefs van, mijn ambitie is om het woord te herdefiniëren en op een positieve manier te integreren in de Nederlandse cultuur.”


“Als je iets wil, zal je hard moeten werken en veel tijd en geld moeten investeren, maar doorzettingsvermogen wordt altijd beloond.”


Doorzettingsvermogen wordt beloond
Momenteel combineert The Glamour Manager Maxime wat ze het leukste vindt om te doen in één baan: presenteren, creatieve concepten bedenken, events organiseren en glamour toegankelijk maken. Op 19 en 20 april 2023 organiseert ze haar allereerste droomevent: Lead with elegance. Een tweedaags leadership event voor ambitieuze vrouwelijke leiders om vanuit zelfverzekerdheid, trots en vrouwelijke kracht nóg succesvoller te worden!

Haar tip voor jongeren die nog een studie- of jobkeuze moeten maken? “Gun jezelf de tijd en experimenteer met wat bij je past. Neem de vrijheid om zelf iets te creëren en sta open voor waar jij gelukkig van wordt. Accepteer ook dat je onderaan de ladder moet beginnen en dat teleurstelling erbij hoort. Als je iets wil, zal je hard moeten werken en veel tijd en geld moeten investeren, maar doorzettingsvermogen wordt altijd beloond. Dan is alles mogelijk.”