Naast het feit dat hij al acht jaar chefkok én ondernemer is van restaurant Le Brasseur in Maarssen, vindt Marijn Brouwer het geweldig om als leermeester jonge talenten het pracht en praal van het vak te laten zien. Lees waarom deze, in hart en nieren, horecaman doet wat hij doet.

Was je al vroeg met koken bezig?
“Ik weet nog dat ik het vroeger al geweldig vond om naast moeders in de keuken te staan.” De passie was van jongs af aan aanwezig. “Maar ik wilde eigenlijk hovenier worden. Het leek me geweldig om mijn creativiteit te uiten in bijvoorbeeld het ontwerp voor een tuin.” Als kind was hij dan ook vaak buiten, in de tuin te vinden. “Op zoek naar kruiden en dergelijke, dus eigenlijk altijd bezig met eten.”

“Ik was echt een druk kind, kon slecht stil zitten. Dat is ook in alle rapporten van peuter tot puber te zien, haha!” Zoals veel andere kinderen was Marijn gek op Lego. “Ik wilde met mijn ongeduldigheid en creativiteit altijd dingetjes maken en dat is nu terug te zien in de keuken.” Het verschil tussen toen en nu is, volgens Marijn, dat hij nog steeds erg onrustig in zijn hoofd is wat betreft de creativiteit, maar het willen leren en het geduld dat daarbij komt kijken, is er nu juist wél.”


“De keuken was de kers op de taart”

 

Hoe verliep jouw leven na de lagere en middelbare school?
“Op mijn zestiende ben ik zowel bij de hotelschool in Ede-Wageningen als bij de hoveniersschool gaan kijken. Uiteindelijk koos ik voor het horecavak. Toevallig, want ik ging niet voor mijzelf, ik vergezelde een vriend die interesse had in de hotelschool. Ik was verbaasd dat ik daar juist zelf enorm enthousiast raakte, dat was wat ik wilde!” Dat in het horecavak geen 9 tot 5 mentaliteit heerst, betekende juist een uitdaging voor de actieve Marijn. “Ik vind het leuk om mensen te kunnen verrassen en te laten genieten op speciale momenten. Die kun je niet altijd plannen.” De creativiteit waar Marijn vol van is, kan hij goed kwijt in het koken. “Op de hotelschool heb ik, op aanraden van mijn ouders, Horeca-Management gedaan. Ik had een goed stel hersens, en voor het geval dat het koken het niet helemaal zou zijn, had ik ten minste een goede basis om ook wat anders te kunnen doen. Gelukkig vond ik de gehele opleiding leuk, maar de keuken was de kers op de taart!” Dus besloot Marijn na anderhalf jaar zich daarin te specialiseren. “Ik ben naar het Gildevaart in Nieuwegein gegaan, waar ik meester-koks tegenkwam. Die mensen waren voor mij zó inspirerend. Toen wist ik, dit is het helemaal! Er bestond geen andere keuze meer voor mij.”


“Ik breng graag mijn passie over”


Wat doe je nu?

“Samen met mijn broer ben ik eigenaar van Restaurant Le Brasseur in Maarssen. Hier werken we met een superjong team.” Marijn neemt als leermeester zes leerlingen onder zijn vleugels. “Mijn motivatie om hen het vak te leren is groot. Ik breng graag mijn passie over en wil hen de kans geven die ik ook heb gekregen. Daar hoort hard werken bij maar ook plezier maken en trots zijn op wat je bereikt. Zo vind ik zelf het moment dat ik in de zaal zit en één van mijn leerlingen het diploma krijgt uitgereikt, zo prachtig.”

Marijn heeft ervaren en merkt nog steeds dat er onredelijke vooroordelen over het horecavak leven. “Veel mensen denken dat we alleen maar hard werken voor weinig geld. Iets in mij wil die mensen heel graag laten zien dat het ook leuk is. Als je met passie werkt, doet wat je graag wil doen en fijne reacties krijgt, is de horeca-ervaring echt heel anders. Daarbij is uit ons team van jonge, creatieve gekkies nog zoveel te halen, dat geeft mij heel veel ‘werkplezier’. Er is nog geen moment geweest dat ik met tegenzin mijn werk doe. Het is meer dat familie en vrienden moeten vragen ‘goh heb je nog wel eens tijd voor ons?’.”


“Maak altijd zelf je keuzes”


Wat zou je jongere mensen mee willen geven?

“Het allerbelangrijkste is dat je je hart volgt. Maar ook dat je daarnaast verder kijkt, dat je meerdere opties hebt. Want misschien blijkt hetgeen waarvan je altijd gedacht had dat het voor jou bestemd was, helemaal niks voor je te zijn. Dan heb je wel een alternatief. Tot slot, luister naar wat anderen vertellen, maar maak altijd zelf je keuzes.”


Meer verhalen lezen van ervaren ondernemers over ‘Waarom doe je wat je doet?’ met adviezen aan jongeren? Klik hier: Blog | Esther Communiceert