Van 24 oktober t/m 1 november vindt in het Fulcotheater in IJsselstein het Festival van Taal plaats. Een initiatief van Anastasia van der Lugt (bestuurder Fulcotheater) en Esther van der Lelie (Esther Communiceert). Met een programma voor iedereen: films, voorstellingen, workshops van bekende Nederlanders Babette van Veen, Abdelkader Benali, Brainpower en vele anderen.

Taal verbindt. Taal is overal. Daarom besloten twee liefhebbers van Taal een Festival te organiseren. Anastasia van der Lugt en Esther van der Lelie kennen elkaar van netwerkclub BNI Aan de Vecht. Daar hoorde Esther Anastasia regelmatig spreken over de themaweken die zij in het FulcoTheater organiseerde, over borstkanker, dementie en meer. Dat zette haar tot nadenken.

Twee voorliefdes voor taal
Esther heeft als communicatiestrateeg een voorliefde voor taal. Dagelijks hoort, schrijft haar team en verwerkt zij mooie verhalen van ondernemers in de voor hen geformuleerde communicatietrajecten. Verhalen die raken, verhalen die verrassen en verhalen van kracht en doorzettingsvermogen. “Hoe mooi zou het zijn om meer en vaker verhalen met elkaar te delen.” Zij zag een kans om dit te doen via een themaweek over taal in het Fulcotheater en besprak dit met Anastasia die enthousiast reageerde:  “Ook ik ben fan van taal, want taal verbindt ons allemaal. Taal zit niet alleen in het gesproken woord, maar ook in het overbrengen via muziek of expressie. In ons theater is voor al deze vormen ruimte.”
Anastasia is, samen met medebestuurders Peter Doesburg en Ad de Regt, medio 2020 door het college van Burgemeester en Wethouder IJsselstein gevraagd om een nieuwe toekomstvisie voor het Fulcotheater te maken. Daarbij is de maatschappelijke relevantie van het theater, bioscoop en zalencentrum een van de speerpunten. Met 140 voorstellingen in theater van bekende en onbekendere uitvoerders en 800 voorstellingen in de bioscoop wordt een breder publiek gezocht en gevonden.

Programma dat taal tot leven brengt
Anastasia en Esther stelden samen een programma op waarvan iedereen kan genieten. Een combinatie van een aantal reeds geprogrammeerde voorstellingen en films met een workshop, wijnproeverij, diner en dialoogtafels. De Dialoogtafel is een landelijk initiatief, waarbij mensen met elkaar en onder begeleiding in gesprek gaan over een bepaald onderwerp.

  • 24 + 26 oktober om 20.00 uur: film King’s Speech, een klassieker over Koning George VI die enorm stottert en daarvan wordt verlost door een Australische acteur. Gespeeld door Colin Firth en Geoffrey Rush.
  • 25 oktober om 10.00 uur Dialoogtafel over verbinding en plezier
  • 25 oktober van 15.00-16.30 uur: Workshop. Lieke van Zeeland (Letters van Lieke) gaat tijdens deze workshop met jou aan de slag met de persoonlijke betekenis voor jou van woorden. Aanmelden voor deze (gratis) workshop kan via lieke@lettersvanlieke.nl.
  • 25 oktober om 20.00 uur: Schrijver Abdelkader Benali verzorgt een unieke, meeslepende en ontroerende voorstelling over de universele band tussen moeder en zoon.
  • 27 oktober om 11.00 uur: Juffrouw van Dale vertelt verhalen (3+). Babette van Veen leest voor uit het boek ‘Beertje en de apenstreken’.
  • 28 oktober om 20.00 uur: Brainpower, the story of hiphop. De legendarische tweetalige Nederlandse Artiest/MC/Producer Brainpower (Gertjan Mulder) vertelt het verhaal van de evolutie van de Hip Hop Cultuur.
  • 29 oktober van 16.00-17.30 uur: Wijnproeverij Gina La Botta. Reis met Gina mee en onderzoek op een heerlijke manier de relatie tussen wijn en taal. Meld je aan voor deze wijnproeverij via labottawijnavonturen@gmail.com. De kosten zijn € 9,50 p.p.
  • 1 november van 17.45-21.30 uur: Netwerkbusinessdiner ‘Wat is jouw verhaal?’. Iedereen heeft een verhaal dat de moeite waard is. Deel jouw (ondernemers)verhaal met tafelgenoten onder het genot van een heerlijk diner in het Fulcotheater. Het is de investering (€ 117,25) meer dan waard. Meld je aan via info@netwerkbusinessdiner.nl.

Voor meer informatie en ticketverkoop: www.fulcotheater.nl