“Eén ding is zeker; ik zong al-tijd.” Dromen zijn er om nagejaagd te worden. Melanie Reindertsen (23) is het levende bewijs daarvan. Van stralen op de schoolmusical naar zingen met Davina Michelle in de finale van het programma ‘We Want More’. Zij is namelijk hard op weg om het te maken in de country scene, iets wat in Nederland nog een flinke opgave is. Maar het komt steeds dichterbij. Ze mag namelijk haar nieuwe EP opnemen in de country-hemel: Nashville. Voor de serie ‘Waarom doe je wat je doet’ vragen we Melanie naar haar beweegredenen, haar passie en haar boodschap aan  jongeren die ‘het willen maken’.

 Wat voor kind was je?
“Eén ding is in ieder geval makkelijk; ik zong altijd. Ik heb ook echt een hele fijne jeugd gehad waarin ik écht kind kon zijn.” Melanie, artiestennaam Melanie Ryan, groeide op in het Utrechtse IJsselstein, waar ze tot nu toe nooit meer weg is gegaan. “Ik sprak veel af met vrienden om lekker buiten te spelen, maar aan de andere kant ben ik ook heel veel in de weer geweest.” Als kind stond ze namelijk al in de spotlights van diverse musicals. “Ik hield van optreden dus dat was geweldig voor mij.” En dat viel niet alleen haarzelf op, maar ook haar ouders hadden het al vroeg door. “Toen ik nog heel klein was zat ik op dansen en het jaar werd altijd afgesloten met een grote opvoering in het Fulco Theater.” Allemaal peuters op een rij die de sterren van de hemel dansen en natuurlijk gevolgd door een daverend applaus vanuit de zaal waar opeens de lichten aangingen. “Mijn vader zegt nog altijd dat hij dan zag dat al die andere kindjes geschokt dachten ‘o god, er zitten allemaal mensen in de zaal’, maar dat Melanie dacht ‘Hé, maar dat is leuk’ en vrolijk terugzwaaide.” Een showpaardje vanaf jongs af aan. “Daar is het begonnen. Ik hou er gewoon van om voor mensen op te treden, te zingen, een lach op hun gezicht te toveren.”

“In mijn examenjaar deed ik mee met ‘Giels Talentenjacht'”

Hoe was jouw schooltijd?
Na de basisschool ging Melanie naar een middelbare school die iets anders was dan anders. “Samen met mijn ouders keek ik of er scholen waren die extra aandacht gaven aan de kunstdisciplines”. Denk aan drama, kunst, tekenen; alles erop en eraan. “Ik hou en hield altijd al van het überhaupt creatief bezig zijn. Tekenen, zingen, toneelspelen.” Na een zoektocht kwamen ze uit bij ‘Het Oosterlicht’, een school in Nieuwegein. “Zij hadden een speciale expressieklas, waardoor je meer uren creativiteit in de week had.” Niet alleen dat, de school had ook een eigen theater waar leerlingen musicals konden opvoeren en samen liedjes konden opvoeren tijdens de open dagen. “Maar ook buiten school ben ik altijd bezig geweest met muziek. In mijn examenjaar was ik bijvoorbeeld óók bezig met ‘Giels Talentenjacht’, een online programma dat vergelijkbaar is met ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’.” Het was natuurlijk een enorm extraatje dat ze óók op school zoveel bezig kon zijn met haar passie. “Het was heel vrij. Ik had heel veel verschillende groepen vrienden. Mensen van het VWO, uit de dramaklas of kids waarmee ik optrad. Op die manier had ik altijd heel veel verschillende soorten vrienden waardoor ik het snel met iedereen kon vinden.”

Hoe verliep jouw weg daarna?
Na de middelbare school besloot ze communication and multimedia design te gaan studeren. Niet omdat haar passie voor muziek verzwakte, maar omdat haar passies nog veel verder reiken. “Tekenen was, net als het schrijven van liedjes, altijd ook een uitlaatklep. Als ik bij mijn opa en oma was, tekende ik een stripverhaal van wat ik die dag had meegemaakt.” Ze heeft het dan ook met het ouders over gehad dat het tekenen ook iets zou kunnen zijn waar ze mee verder zou kunnen en willen gaan. “Muziek staat nog steeds op nummer 1, don’t get me wrong, het zou geweldig zijn als ik daar ooit mijn brood mee kan verdienen. Maar die wereld biedt geen garantie dat je er geld mee gaat verdienen, daarom is het heel fijn dat ik een diploma heb waar ik altijd op terug kan vallen.” Tijdens haar opleiding leerde Melanie alle ins and outs van het grafische werk. Ontzettend handig, óók voor haar eigen artiestenbestaan natuurlijk. “Ik kan mijn eigen logo’s, posters of banners maken. Én ik vind het gewoon ontzettend leuk om te doen. Plus Plus”

Eén grote droom wordt verwezenlijkt: een EP opnemen in Nashville.

Wat doe je nu?
Voor nu werkt ze drie dagen in de week als grafisch vormgeven, maar Melanie ’s grootste droom is natuurlijk om volledig te kunnen leven van haar passie en talent voor muziek. Eén grote droom wordt in ieder geval dit jaar al verwezenlijkt; opnemen in Nashville. The place to be voor country artiesten. “Ik ben gaan werken bij Bagels & Beans en via de CEO werd ik in contact gebracht met Femke Weidema. Zij is Nederlands maar woont en werkt in Nashville. Heeft ook haar eigen platenlabel. Toen heb ik een paar keer met haar geschreven en het over een eigen EP gehad en toen ontstond het idee om mijn EP bij haar in Nashville op te nemen.”

“Ik weet het ook nog niet allemaal. Trust the process”

Wat zou je jongeren willen meegeven?
“Ik denk dat het ook niet erg is als je het allemaal nog niet weet, ik weet het ook nog niet allemaal. Als je jong bent hoef je nog niet alles op een rij te hebben, je loopt vanzelf ergens tegenaan waarvan je denkt ‘dít vind ik tof’. Als je een kans hebt om het om te gooien, doe dat alsjeblieft. Ze zeggen wel eens ‘het leven is te kort’, en hoewel dat cliché is, is het wel waar. Trust the proces, het zou ook saai zijn als je al weet wat je morgen gaat doen. Ik weet nog niet wat dit jaar in petto heeft, dat maakt het spannend.” Juist dát, dát maakt het leuk.