In de serie inspiratieverhalen ‘waarom doe je wat je doet’, vertelt Bert van den Berg welke studiekeuze hij maakte en hoe zijn weg daarna verliep. Lees over zijn vanzelfsprekende instap in het familiebedrijf Van den Berg’s Drukkerij en zijn bewuste uitstap, 33 jaar later, naar sport en vitaliteit met Runxperience. En luister naar zijn advies aan jongeren die nog keuzes gaan maken.

“Vroeger wilde ik boswachter worden of politieagent. In ieder geval lekker buiten zijn”, trapt Bert van den Berg zijn verhaal af. “Als kind was ik heel erg sportief en vond ik buitenspelen het allerleukste. Op de middelbare school speelde voetbal een belangrijk rol. Het heeft mij gevormd, met name omdat ik bij de voetbalclub een grote vriendengroep heb opgebouwd die ik tot op de dag van vandaag nog om mij heen heb.”

Welke studie ben jij gaan volgen?
Bert vertelt dat al vroeg vaststond dat hij bij het familiebedrijf Van den Berg’s Drukkerij zou gaan werken. “In 1928 was mijn opa gestart met zijn drukkerij. Later kwamen zijn beide zoons erbij in. Als jonge jongens verleenden mijn neef Erik en ik hand- en spandiensten. Hoe mooi is het om zo in vakanties een zakcentje te verdienen. Er was altijd werk, zoals machines poetsen, vloeren vegen en later achter de drukpers staan.”

Na de Mavo ging Bert als vanzelfsprekend naar MTS Grafisch Lyceum in Utrecht. Daarna wachtte hem de militaire dienst. “Ik belandde bij de film en fotodienst door mijn grafische achtergond. Het was een superleuke tijd. Vervolgens deed ik HBO marketing & management, als aanvulling op mijn technische kennis. Daarna ging ik het bedrijf in.”

Hoe reageerde jouw omgeving op jouw keuze?
“Mijn vader heeft het nooit aangemoedigd om in het bedrijf te komen werken. Misschien omdat hij dacht: ‘er zijn genoeg andere branches waar je ook plezier uit kunt halen en waar minder werkdruk is’.  Het kan zijn dat hij zo reageerde om mij te prikkelen een eigen keuze te maken.
Mijn vrienden vonden mijn keuzes logisch. Ik had van begin af aan mijn ambities gedeeld en op school ook geen enkele twijfel gehad.” Daarbij wist Bert dat als hij de grafische branche instapte, hij niet koos voor een vak dat de rest van zijn leven hetzelfde zou blijven. Om de paar jaar kende deze branche ingrijpende veranderingen.

Wat heb je in het bedrijf meegemaakt?
“Ik heb op alle afdelingen gewerkt, bij opmaak, de zetcomputers, het drukken en het afwerken, ben voor alle machines los op opleiding geweest, in Nederland en buitenland. Om een brede basis te krijgen.
Rond ons 30ste hebben Erik en ik het bedrijf van onze vaders overgenomen. Ik heb er in 33 jaar veel zien gebeuren. Ik was best handig met computers, kon informatie goed vertalen naar computerprogramma’s. Toen kwam Apple en was van het ene op andere moment mijn kennis overbodig. Om de paar jaar kwamen er nieuwe technieken, wij pakten die op en zagen het als kans om voorop te kunnen lopen. Het was een mooie tijd, ik kijk er met veel plezier op terug.”
Toen Bert de drukkerijwereld instapte was de branche vooral productgericht.  In de loop der jaren kwam de focus steeds meer op diensten en creativiteit te liggen. Productie werd minder en minder. “Ik kwam op een punt dat ik ontdekte dat het plezier er voor mij afging, ik had een nieuwe uitdaging nodig. Ik heb afscheid genomen, wetende dat het bedrijf bij Erik in goede handen achterbleef. Dan gaat er een deur dicht en denk je ‘wat ga ik doen’? Ik had geen enkel idee wat.”

Wat doe je nu?
“Ik nam een half jaar de tijd om te ontdekken ‘wat wil ik?’. Ik volgde cursussen, van houtbewerking tot hardloopinstructeur.” Toen werd ik gevraagd om mensen in beweging te zetten, in groepsverband hardlopen. In eerste instantie deed ik dit als hobby, na enkele maanden ben ik mij er professioneel in gaan verdiepen. Ik koos voor een cursus running therapie, waarmee je mensen met psychische klachten begeleid. Het is bewezen dat zij zich lekkerder voelen als ze actief bezig zijn. Daarna kwam alles in een stroomversnelling. Ik werd benaderd door Marc Cinjee, een jongen die sportacademie heeft gedaan, om met hem een organisatie met 300 lopers over te nemen. Ik dacht meteen, hoe gaaf is het om samen, ik met mijn managementervaring en hij met zijn sportieve kwaliteiten, dit te kunnen doen. Eind 2019 werd Runxperience een feit. Bert en Marc zetten samen met 20 andere trainers, jong en oud in beweging in het gebied van Amerongen tot Utrecht.

“Vervolgens kregen we het verzoek van het Sociaal Domein van Gemeente Zeist om mensen die langdurig werkloos zijn, in beweging te zetten zodat zij ritme ervaren, buiten zijn en mensen ontmoeten. Nu verdiep ik mij in coaching, vitaliteit en leefstijl. Wat ik voor de sociale dienst doe wil ik ook voor medewerkers in loondienst gaan opzetten. Ik denk dat ik met mijn ervaring als werkgever en sporter hen kan overtuigen net dat extra stapje te zetten om aan het werk te gaan.”

Wat waren de reacties op jouw carrièremove?
“Positief.  Iedereen in mijn omgeving zei: ‘dat hebben we altijd in jou gezien, ontzettend moedig dat je deze stap hebt gezet.”
Bert geeft aan dat het goed voelt. “Ik heb naast mijn werk altijd gesport. Het is zo belangrijk om zelf in balans te zijn. Als ik zie dat anderen dat gevoel ook krijgen, word ik vrolijk.”

Wat is jouw boodschap aan jongeren?
“Doe iets waar je gelukkig van wordt, dat is het allerbelangrijkste. Kies een opleiding die op dat moment bij jou past, als goede basis, maar het is bewezen dat 50% later in een andere branche terechtkomt dan waarvoor hij of zij heeft geleerd.
En blijf daarna openstaan voor kennisvernieuwing. Het leren is na een paar studiejaren niet klaar. Spreek ambitie uit. Alles vormt je, je moet vooral niet bang zijn en niet stilstaan.”