Toen ik 18 was, wist ik echt nog niet wat ik wilde worden. En dat moest je toch een beetje weten om een studie te kunnen kiezen. Ik zag mijn plek wel op de Design Academy in Eindhoven. Mijn omgeving vond dat een vreemde keuze na het behalen van mijn gymnasium-Bèta diploma. Ik niet, ik was altijd creatief bezig, tekende veel en schreef verhalen. Helaas kwam ik niet door de selectieronde, de beoordelingscommissie, drie streng uitziende oudere mannen, intimideerde mij zo dat ik geen woord wist uit te brengen en mijn werk niet goed kon verdedigen. Dag droom. Kunstgeschiedenis was mijn tweede keuze. Die droom liet ik ook varen na veel opmerkingen over: ‘daar kan je toch geen baan in vinden’, dan word je ‘Koos, werkeloos’. Jaloers keek ik naar klasgenoten die hun toekomstbeeld al voor zich zagen en een bijpassende studie kozen. Ook zag ik een aantal een opleiding kiezen die totaal niet bij hen paste, om maar te gaan studeren. Dat wilde ik niet, want ik wist dat ik die studie dan niet zou afmaken. Toen een vriendin vertelde een jaar de secretaresseopleiding Schoevers te gaan doen, zei ik ‘ik ga mee, dan doe ik iets nuttigs en kan ik ondertussen bedenken wat ik wil gaan studeren’. Zo gezegd, zo gedaan. Zeker veel geleerd. Maar geen studie bedacht. En meteen gaan werken. Gelukkig heb ik bij verschillende bedrijven fijne leidinggevenden getroffen die mijn talenten zagen en mij kansen boden.

Van loondienst naar zelfstandig ondernemer
Mijn eerste communicatierol kreeg ik op het hoofdkantoor van Bruna. Na een jaar directiesecretaresse te zijn geweest, werd mij gevraagd de communicatie-afdeling te gaan runnen. Ik heb er een heerlijke tijd gehad. Na zes jaar startte ik mijn eigen communicatiebureau. Een mooie belevenis van acht jaar met fijne klanten. Eén van die klanten was Dolmans. Na een jaar ad interim ben ik daar in dienst gegaan en zei ik het ondernemerschap gedag. Op dat moment een goede keuze die mij weer structuur gaf, na jaren dag en nacht te hebben gewerkt met drie kleine kinderen in ons gezin. Met plezier heb ik aan marketing, klantenservice en accountmanagement gebouwd. Na negen jaar stapte ik over naar marketing Numatic. Maar het ging toch weer kriebelen…ik besloot opnieuw als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Wederom waren er mensen om mij heen die mij voor gek verklaarden. Ik had immers een baan met goede voorwaarden, ik had er mijn pensioen kunnen halen, maar als je iets in je hoofd hebt, dan ga je ervoor. In 2018 richtte ik Esther Communiceert op en heb er nog geen dag spijt van gehad.  Ik doe wat ik leuk vind en werk samen met een diversiteit aan opdrachtgevers.

Kies jouw eigen pad
Waarom ik mijn verhaal vertel? Om te laten zien dat je vroeg of laat jouw droombaan kunt vinden, met of zonder studie in de richting van die baan. Ik spreek regelmatig jongeren die een studiekeuze moeten maken. Zij weten ook niet allemaal welk werk zij later willen doen en zijn bang een verkeerde keuze te maken. Tussen de regels door ‘lees’ ik dat ze eigenlijk iets willen doen dat bij hen past, maar deze keuze niet durven maken. Uit angst om later geen goede baan te kunnen vinden, niet aan verwachtingen van hun omgeving en onze prestatiemaatschappij te kunnen voldoen. Anderen besluiten een tussenjaar te nemen en komen niet meer aan een vervolgopleiding toe.

Ik geef dan voorbeelden. Voor mijn werk ontmoet en interview ik namelijk veel ondernemers, directieleden en medewerkers van bedrijven en hoor waarom zij doen wat ze doen. Een aantal doet werk dat aansluit bij hun studie, merendeel werkt niet meer in het vakgebied waarvoor zij ooit gestudeerd hebben.
Na zo’n gesprek zie ik de opluchting op het gezicht. ‘Oh, dus het is niet erg om nu niet te weten’ en ‘Ik hoef dus niet altijd in dezelfde baan te blijven’, ‘Ik kan dus wel die studie gaan doen die ik leuk vind’.
Dat klopt. Als je weet welk vak je later wilt uitoefenen, kies dan die opleiding die daarvoor geschikt is. Weet je het nog niet, ga dan voor de studie die bij jouw talenten past. In beide gevallen steek je interesse, kennis en kunde in jouw eigen ‘rugzak’ op weg naar de toekomst. Ieder komt, direct of via een omweg, tot die werk- en levensinvulling die bij hem of haar past. Zo blijf je bij jezelf en ben je happy.

Jongeren inspireren met praktijkverhalen
Of ik spijt heb van mijn weg? Nee, gaandeweg heb ik diverse opleidingen gedaan om mijn communicatie skills te vergroten. Die studie kunstgeschiedenis komt ook nog wel. Ik heb keuzes gemaakt die op dat moment bij mijn leven pasten. Wat ik wel ervaren heb is dat een diploma de weg naar een leuke baan makkelijker maakt. Helaas telt in onze maatschappij een diploma zwaarder dan jarenlange ervaring. Dus stimuleer ik jongeren wel om een studie te gaan doen. Die ze vooral leuk vinden. Ik inspireer hen met verhalen uit de praktijk.

Doe mee en vertel ‘waar jij doet wat je doet’
Heb jij ook een eigen verhaal over ‘waarom jij doet wat je doet’? Wil jij jouw weg delen met jongeren of ken jij iemand met een inspirerend verhaal? Stuur mij dan een persoonlijk bericht via esther@esthercommuniceert.nl.