Tijdens mijn vakantie liep ik in Wenen door de Glücksgasse, een Geluk-straat. In zo’n straat zou ik best willen wonen. Niet dat de straat in Wenen zo bijzonder was, hoge statische gebouwen, een tussenstraatje zonder veel sjeu, maar die naam……….

Terwijl ik door de straat loop, gaan mijn gedachten hun eigen weg. ‘Ben je, als je in de Geluk-straat woont, altijd gelukkig? Dwingt de naam het geluk af, zowel privé als zakelijk? Zou alle geluk op je af komen, dat alles lukt en je een hemels leven leeft?

De vraag is ‘wanneer ben je gelukkig’? Kan je altijd een gelukzalig gevoel hebben? Uit ervaring weet ik dat je een positive mind kunt hebben en naar de wereld kunt kijken met ‘het glas is half vol’. Maar is dat gelukkig zijn of gewoon blij zijn en positief in het leven staan? En word je blij als alles vanzelf gaat en op je af komt? Voor een tijdje wel, denk ik, toch weten we allemaal dat als je ergens moeite voor moet doen en het lukt, dat je je dan echt superblij voelt. Dan stroomt de adrenaline door je lijf en geef je jezelf een boost met ‘dat heb ik toch maar even gedaan’, ‘mijn effort is niet voor niets geweest’. Successen vieren, en dan vooral met degenen met wie je het succes hebt behaald, is toch het leukste wat er is. Op welk vlak dan ook.

Zakelijk gezien zijn ook de werkzaamheden die nieuwe inzichten en verandering vragen, de leukste uitdagingen. De normale gang van zaken volgen is prima, dat kan je, dat doe je en voor die zaken word je doorgaans gewaardeerd. Genieten doe ik echt van die bijzondere opdrachten, het meedenken met een opdrachtgever, die weg kiezen die opvalt en waarmee je mensen raakt. En dat een project slaagt natuurlijk. Dat geeft mij toch wel een gelukkig gevoel. Ook als je goede feedback krijgt, een compliment of leerpunten, of als je samen ziet dat een ingeslagen weg een omweg nodig heeft om resultaat te bereiken.

Op die momenten creëer ik mijn eigen Geluk-straat in mijn hoofd, met achter iedere deur een mooi project met opdrachtgevers als bewoners.  Veel bloemenperkjes, bomen en potten. En vanzelfsprekend een heerlijk, biologisch, drank-/eettentje op de hoek, om regelmatig met de straatbewoners bij te praten en nieuwe ideeën te opperen. Zie je het al voor je? Hoe ziet jouw Geluk-straat eruit? Ik ben benieuwd.

Esther

Eerder schreef ik een blog over werkgeluk. Wil je deze ook lezen? Klik dan hier.